Om tenesta
ViMo er et komplett sosialt ferdighetstreningsprogram i skolen for elever med autismespekterforstyrrelser og andre sosiale- og kommunikative vansker. ViMo bygger på boken «Social Skills Training» av Jed Baker og er utviklet i samarbeid med Helse Fonna HF.
Om ViMo - Enkel og effektiv sosial ferdighetstrening i skolen med ViMo.
Det er fare for at barn og unge med autisme isolerer seg hvis de ikke forstår det sosiale. ViMo er et digitalt verktøy som skal lette tilgangen til og gjennomføringen av sosial ferdighetstrening for barn og unge. Verktøyet er tilrettelagt for elever med autismespekterforstyrrelser, men kan også bli brukt til andre elever som har sosiale og kommunikative vansker. Det sosiale ferdighetstreningsprogrammet inneholder 70 ferdigheter, 63 videoer og 10 innlæringsteknikker som skal hjelpe barn og unge til å mestre sosial interaksjon og forebygge sosiale problemer. Med ViMo kan man drive med kartlegging, trening av spesifikke ferdigheter med ulike opplæringsverktøy (video, bilder, LEGO-therapy, rollespill, elevtrening med mer) og måle progresjonen til eleven. Lærere, helsepersonell og kontaktpersoner vil få tilgang til alle ressursene de trenger for å kunne gjennomføre en enkel og effektiv sosial ferdighetstrening.
En enklere hverdag for barn og unge med autisme.
Grunnvansken ved autisme er de sosiale utfordringene i samhandling med andre, som kan gjøre skolegangen spesielt utfordrende. ViMo ønsker å være et verktøy som kan gi barn og unge med autisme muligheten til å samhandle med sine jevngamle på en god måte. Dette kan gjøres ved at barn og unge får mer innsikt i hvilke sosiale ferdigheter som kan øke deres sannsynlighet for å etablere og beholde vennskap og andre relasjoner. Barn og unge med autismespekterforstyrrelser er visuelle sterke og forstår bedre ferdighetene gjennom å observere, forklare, trene og gjøre. Ved bruk av ViMo kan brukerne enkelt benytte seg av ulike verktøy som har påvist god læringseffekt innen sosial fungering, språk og kommunikasjon, rigiditet og repetitiv atferd. Brukerne kan oversiktlig følge elevens progresjon. ViMo vil strukturere den sosiale ferdighetstreningen og kan hjelpe elevene til å etablere og opprettholde relasjoner, redusere stressfaktorer og forstå bedre det sosiale samspillet slik at eleven fungerer bedre i sosiale settinger.
ViMo vil man få tilgang til den beste praksisen for sosial ferdighetstrening.
Det sosiale ferdighetstreningsprogrammet bygger på manualen «Social Skills Training» av Dr. Jed Baker. Det er også tatt i bruk andre teknikker i plattformen som er anbefalt for barn og unge med autismespekterforstyrrelser og andre sosiale- og kommunikative vansker. Dette er innhold utviklet av spesialistene Simon Baron-Cohen, Carol Gray, Lee A. Wilkinson og Daniel LeGoff. ViMo er et levende produkt som vil stadig være i utvikling for å kunne tilby beste praksis. Her kan du lese mer om Jed Baker og Social Skills Training
ViMo er tatt i bruk av:
- 600+ skoler
- 3300+ lærere
- 80+ sykehus og kommuner
Om ViMo
- ViMo er utviklet av Youwell AS (www.youwell.no) i samarbeid med spesialistteamet i Helse Fonna HF og er en del av Youwell Plattformen.
- Innholdet i ViMo forvaltes av Helse Fonna HF og gjøres tilgjengelig for alle skoler, foreldre og behandlere som ser nytten i å bruke verktøyet. ViMo som digitalt verktøy driftes på kommersiell basis av Youwell AS. Alle data forvaltes i henhold til norsk lovgiving og deles ikke med tredjepart. Anonymiserte brukerdata vil kunne brukes til å forbedre tjenesten.
- Alle videoer i ViMo ligger tilgjengelig på Youtube, og er spilt inn i samarbeid med Subi film, Appex Haugesund, barneteatret i Haugesund og elever ved Skeisvang VGS.
- Youwell er en industripartner til Helse Bergen Senter for forskningsdrevet innovasjon – Mobile Mental Healthcare og Helse Bergen IKT fyrtårnprosjekt – INTROMAT (www.intromat.no).
- llustrasjoner i ViMo er laget av Li-Hsuan Chen.
- I Arbeidet med utviklingen av ViMo er finansiert av Innovasjon Norge, Regionalt fagmiljø for autisme, ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi i Helse Vest, Extrastiftelsen, Autismeforeningen i Norge, Helse Fonna HF og Youwell AS.